söndag 7 november 2010

Pumpasoppa med pumpabröd

Så här efter Halloween är pumporna billiga (åtminstone här i England) så då kan man passa på att göra en värmande pumpasoppa med gott pumpabröd till. Receptet kommer från Abel & Cole, företaget som levererar ekologisk frukt och mat till oss varje vecka. Som ni kan se i receptet är de inte så särskilt förtjusta i precisa mått…

Recept ”Pumpa och äpplesoppa”
·         3 skalade och urkärnade äpplen, skurna i bitar
·         1 liten pumpa (eller en halv stor) urkärnad och skuren i bitar (obs behåll kärnorna!)
·         Några klunkar olivolja
·         En nypa chilipulver
·         Lite honung
·         2 muggar buljong (jag tog ½  buljongtärning utblandad med vatten)
·         Salt och peppar

Lägg äpplen och pumpa i en långpanna och häll över oljan och rör runt. Häll över chilipulver och honungen. Stek i ugnen i 220 grader i ca 30 min. Rör runt ett par gånger under tiden.
Tvätta pumpafröna i en sil för att få bort resterande pumpakött. Torka dem på en handduk och stek i en stekpanna med lite olivolja tills de börjar bli bruna.
Lägg de färdigstekta äpplena och pumpan i en kastrull, tillsätt 1 mugg buljong och koka på låg värme i ca 15 minuter. Mixa med en stavmixer tills det får en jämn konsistens. Tillsätt mer buljong tills soppan blir så tjock som du vill ha den. Krydda med salt och peppar. Garnera med pumpafröna och ev. en klick crème fraiche.
Recept Pumpabröd med parmesanost
·         1 ½ mugg ”self-raising flour” (självjäsande mjöl är inte så vanligt i Sverige, så detta kan nog ersättas med finsiktat vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver)
·         1 nypa salt
·         1 mugg riven rå pumpa
·         ½ mugg riven parmesanost
·         1 msk hackad rosmarin
·         2 vispade ägg
·         1 msk mjölk
Mixa mjöl, salt, pumpa, parmesanost och rosmarin i en stor skål. Vispa ihop ägg och mjöl och tillsätt. Mixa hela degen  tills den blir en stor kletig boll. Lägg bollen på en plåt och tryck ut den så den blir formad som ett stort hamburgerbröd. Strö över lite mjöl och riven parmesan och baka i ugnen i 45-50 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar