söndag 19 september 2010

Flapjacks

En av mina engelska favoritkakor är flapjacks.  De är väldigt snabba och enkla att baka och passar perfekt till en kopp te en regnig söndagseftermiddag som denna. Receptet fick jag från en engelsk dam för några år sedan.  Som variation kan man lägga i russin, torkad frukt, ingefära, nötter, frön eller choklad, men själv tycker jag de är godast precis som de är.

Recept Flapjacks (lagom till en form på ca 25x33 cm.):
  • 160g smör eller margarin
  • 100g ljus sirap
  • 300g havregryn
  • 100g mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 150g farinsocker
  1. Smält smör och sirap i en gryta
  2. Sikta mjöl och blanda med bakpulver
  3. Blanda samman alla ingredienser
  4. Smöra en form, lägg i smeten och släta ut (tryck inte för hårt!)
  5. Grädda i 180 grader i ca 20-25 minuter tills kakan fått en gyllene färg
  6. Markera ut bitar med en kniv innan kakan hunnit svalna för mycket(jag brukar göra bitar som är ca 4x6 cm)
  7. När kakan kallnat tar man ut den ur formen och kan lätt bryta den i de förmarkerade bitarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar